סוגי הטיפולים בכאב
כששים אחוזים מן המטופלים הסובלים מכאב מקבלים טיפול מספק בעזרת טיפול תרופתי. יעילות הטיפול התרופתי קשורה באופן ברור למידת המיומנות של הרופא.
טיפולים תרופתיים:
- NSAIDS (תרופות אנטי-דלקתיות ונון-סטרואידיות):
תרופות אלו פועלות לנטרול ההתפרצות הדלקתית ברמת הרקמה. - תרופות לכאב נירופטי. שיקום ברמת העצב.
- אופיאטים (סמים רפואיים). תרופות שפועלות על קולטני הכאב.
טיפולים פולשניים
שעת המבחן האמיתית מגיעה כשהרופא מנסה לטפל בכאב עצמו.
ארבעים אחוזים מהסובלים מכאב, אלה שבעייתם לא באה על פתרונה בעזרת הטיפול התרופתי, נעזרים בטיפולים פולשניים בדרגות שונות:
זריקות לאזור העצב
הטיפולים המינימאליים ביותר הם אלה בהם אנחנו מזריקים לאזור העצב זריקות של סטרואידים, חומר אלחוש מקומי או חומר אחר. זהו השלב הראשון בסולם הטיפולים והוא גם מסייע באבחון מקור הכאב.
הזרקה באזור מערכת העצבים המרכזית
השלב הבא ברשימת הטיפולים הפולשניים הוא זריקות שאינן מתבצעות נקודתית, אלא באזור מערכת העצבים המרכזית – בחוט השדרה. אנו מזריקים לאזור הזה חומר אלחוש, או סטרואידים", מסבירה ד"ר לקר, "הטיפול הזה הוא יותר נרחב, אבל עדיין יותר שמרני מאשר האלטרנטיבה של ניתוח גב, למשל."
טיפול בעזרת גלי רדיו
הטיפול הנרחב יותר, המקובל כבינוני מבחינת הפולשניות שלו, הוא הטיפול בעזרת גלי רדיו. הטיפול נעשה בעזרת מחט מיוחדת (מכוונת על ידי רנטגן) המחוברת לאלקטרודה, ובו נצרב העצב, חלקית, בחום של ששים עד שמונים מעלות צלזיוס. הטיפול עוזר לנטרל את העצב הקשור לכאב למשך כשנה בממוצע ואז, כשהעצב מתחדש, יש לחזור על הטיפול.
השתלת אלקטרודה
טכניקה חדשנית ומתוחכמת אחראית לשלב הבא של הטיפולים הפולשניים: השתלת אלקטרודה לחלל האפידוראלי של חוט השדרה. האלקטרודה מזכירה, בעיקרון, את קוצב הלב, והיא מאפשרת מתן גרייה חשמלית (בעוצמה חלשה מאוד, כמובן) לאזור עמוד השדרה. האימפולס החשמלי החלש משנה את תהליך העברת הכאב למוח.
"הפעולה הזו מתבצעת בשני שלבים", מפרטת הרופאה. "בשלב הראשון מושתלת האלקטרודה באופן זמני, באשפוז יום, ואחר כך עוקבים אחר השיפור באיכות השינה של המטופל, ואחר השיפור בתפקוד היום-יומי ועוד. אם במהלך שבוע הוצגו בפנינו נתונים המצדיקים את השתלת הסוללה הקבועה, נזמין את החולה לפרוצדורה הזו, הנערכת, על פי רוב, באשפוז יום קצר, בהשפעת הרדמה מקומית וטשטוש. האלקטרודה עשויה להיטיב באופן משמעותי את מצבם של אלה הסובלים מבעיות בעמוד השדרה (בגב או בצוואר), חולים שעברו טראומות קשות בגפיים, חולי סוכרת הסובלים מכאבים בגפיים, חולי כלי דם וחולי לב."
משאבה תת-עורית
פרוצדורה נוספת היא השתלת משאבה תת-עורית, המשחררת חומרים נוגדי כאב ועוויתות – ישירות לתוך נוזל חוט השדרה. חולים שעברו שיתוק מוחי סובלים, לעתים קרובות, מתופעה של 'ספאזם' (מתח) בגפיים, הגורמת להם לסבל רב. בתקופת הניסיון שאנו עורכים לחולים כאלה בבית החולים, מוחדרת לעמוד השדרה שלהם צינורית דקה מסיליקון, המשחררת את החומרים הדרושים בכמות קבועה. המשאבה מתוכנתת באופן כזה, המאפשר לשנות את המינונים בהתאם לצורך של החולה. לאחר כמה ימי אשפוז הרופא לומד מהם המינונים הדרושים לחולה הספציפי.
איך מייעלים את הטיפול
חשוב לדעת: יש תשובה לכאב, אך לא מדובר בניסים. כל מטופל וכל בעיה הם עולם בפני עצמו, הדורש בניית תוכנית טיפול מסודרת. השפעת הטיפולים נמשכת, בדרך כלל, בין מספר שבועות למספר חודשים בטיפולי הזרקה, ועד כשנה בטיפול של גלי רדיו. כדי לייעל את הטיפול, יש לבוא מוכנים עם ההיסטוריה הרפואית הרלבנטית: מחלות רקע, הטיפול התרופתי שניתן עד כה, צילומים של CT או MRI, תוצאות של בדיקות כמו מיפוי עצמות, ממוגרפיה ואולטרא-סאונד וכן טיפולים רפואיים קודמים.
ההכנה המוקדמת מאפשרת לבנות, כבר בביקור הראשון, תוכנית טיפול המותאמת למקרה הייחודי וליצור מערך טיפולים יעיל.
3 שאלות בנושא סוגי הטיפולים בכאב
שאל שאלה בנושא סוגי הטיפולים בכאב
האתר סגור כרגע לשאלות חדשות אתם מוזמנים לחזור בעוד מספר שבועות או ליצור קשר עם המרפאה
בני ב ה25- אובחן כסובל מטרגימינל נאורלגיה, טגרטול מסייע לכאב, אך ספירת הנטורפילים ירדה מאוד. מה אפשרויות הטיפול?
בברכה ובתקווה
אריאלה גת
מה הטיפול לתוצאה ל-mri ;פריצה של הדיסקוס עם לחץ שורשי ימני בגובה ל5- 1o תודה על כל תשובה רינה
אני בת 61, סובלת מלחץ חזק /כמו יש לי מים באוזן/כאב באוזן ימין מינואר 2010 . בדיקות א.א.ג (3 פעמים) – תיקן. בדיקה שמיעה+ברע = צקין. סיטי מוח – תקין. סי.טי פרקי לסת – תקין. צילום סטטוס שיניים – שן כלואה ושן נוספת עם ציסטה עם מוגלה אשר נעקרה. בדיקת מחלקת פס ולסת בבילינסון – אבחנה היתה שהכאב שלי אינו קשור ללסתות. הופנתי לנוירולוג. אף כדור לא עזר לשכך את הכאב למעט כדור בונדורמין שעימו אני ישנה שעוזר להוריד קצת את רמת הכאב.